Mate

Mate (někdy také yerba mate) je oblíbený jihoamerický nápoj připravovaný z lístku a někdy i stonků cesmíny paraguayské. Nápoj se vyznačuje silnými povzbudivými účinky a díky obsahu minerálních látek, vitamínů a především antioxidantů se mu připisují někdy až zázračné účinky na lidské zdraví.

Tradiční způsob pití mate v Argentině je z nádobky pomocí brčka zakončeného sítkem. Nádobka na mate se nazývá mate, a samotný "čaj" potom yerba mate nebo zkráceně yerba. Mate s původně vyrábělo z tykve a pak se nazývá kalabasa. Kalabasa nemá dlouho životnost, po čase začíná propouštět vodu a je náchylná na plesnivění. Častěji se používá mate ze dřeva, nebo i z keramiky či skla.

Bombilla (brčko) se původně vyrábělo z bambusu, ale protože pití mate je často rituál mezi skupinkou lidí tak je mnohem praktičtější kovový materiál, chirurgická ocel, nerez nebo pozlacený konec. Na těchto materiálech nepřežijí viry a nehrozí nákaza při sdílení společné bombilly.

Příprava mate

Příprava mate, stejně jako jeho pití, je malý rituál a postup je následující:

  1. Naplňte nádobku yerbou do tří čtvrtin. Nedoporučuje se ani méně ani více.
  2. Zakryjte dlaní hrdlo nádobky, otočte a několikrát protřepte. Tím se odstraní jemný prach, který vám zůstane na dlani. Můžete to několikrát opakovat.
  3. Otočte nádobku zpět hrdlem nahoru a nakloňte ji 45 stupňů, tak aby se yerba sesypala k jedné straně a na druhé vznikla dutina do které nalijete trochu studené vody aby yerba zvlhla.
  4. Počkejte až yerba všechnu vodu nasaje a potom ke dnu vložte bombillu a opřete ji o stěnu nádobky. Od této chvíle by se s bombillo nemělo hýbat a už vůbec nemíchat.
  5. Dolijte po straně s bombillou horkou vodu o teplotě 70 - 80 stupňů Celsia. Teplejší voda může zničit chuť mate a dokonce se doporučuje, aby voda vůbec neprošla varem. Ideální je rychlovarná konvice s termostatem. Pokud termostat nemáte nebo vaříte v konvici na sporáku, tak ideální čas vypnutí je v momentě kdy se u dna začínají tvořit malé bublinky.
  6. Mate je připraveno, vysajte nálev brčkem až do dna. Znovu doléváme v momentě kdy chceme mate opět pít. Při dalším dolévání se snažíme nezvlhčit horní vrstvu yerby, čímž se nám bude chuť mate uvolňovat postupně. Nálevy opakujeme dokud nedojde k úplnému vyluhování které se pozná podle chuti a nebo tím že začínají vyplavávat na povrch stonky yerby. První dva nálevy, které obsahují ještě zbytky prachu, se zpravidla vyplivnou.

Rituál pití mate

Ačkoliv je mate v Jižní Americe nejoblíbenější nápoj, neexistuje mnoho míst kde si ho můžete objednat již připravené. Mate se totiž nejčastěji pije mezi přáteli podle rituálu tehdejších gauchů v kruhu. Ten kdo mate připravuje ho také dolévá a podává dalšímu v kruhu kdo se pití účastní, ten ho vypije a pak ho vrátí na dolití.  Za mate se neděkuje, pokud tak učiníte, znamená to že v tomto kole ho pít nechcete a mate putuje k dalšímu.